Hardlopen in het donker - Veilig en zichtbaar

14 Sep 2021

Wanneer je in de wintermaanden gaat hardlopen, loop je al snel in het donker of in de mist. Hierdoor ben je als hardloper slecht zichtbaar waardoor het belangrijk is om goed voorbereid op pad te gaan. Op deze manier kun je veilig hardlopen en worden verkeersongelukken voorkomen.

 

Hardlopers zijn kwetsbaar

In de wintermaanden heb je te maken met korte dagen waardoor in het donker hardlopen bijna onvermijdelijk is. Wanneer je aan het hardlopen bent zie je auto’s vaak makkelijk aankomen. Andersom is dat helaas niet zo het geval. Als hardloper ben je kwetsbaar omdat je slecht zichtbaar bent. Ongelukken zitten daarom al snel in een klein hoekje. Bovendien ben je niet beschermd wanneer je hardloopt en ben je veel minder snel dan auto’s of ander verkeer. Een goede voorbereiding is dus onmisbaar voor een rondje hardlopen!

 

Maak jezelf zichtbaar

Om jezelf zichtbaar te maken in het verkeer is het belangrijk dat je opvallende kleren draagt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan felle kleding. Of aan kleding met reflecterende materialen. Zo zijn onze hardloophandschoenen en -mutsen voor zien van felle kleren én reflecterende logo’s. Om jezelf nog beter zichtbaar te maken is hardloop verlichting bij uitstek geschikt. In ons assortiment kun je terecht voor verschillende soorten hardloop verlichting zoals een led hardloopvest of een led armband. Door de verlichting val je nog beter op tijdens het hardlopen zonder dat je in je bewegingen beperkt wordt. Daarnaast is sommige verlichting voorzien van een knipper functie. Dit laat je net wat meer opvallen.

 

Overige hardloop tips

  • Draag geen zwarte of donkere kleding. In donkere kleding ben je slecht zichtbaar voor automobilisten of ander verkeer.
  • Loop altijd links op de weg. Wanneer er geen voet- of fietspad is loop dan altijd aan de linkerkant van de weg. Zo zie je tegemoetkomend verkeer altijd aankomen.
  • Loop zonder muziek. Niets is lekkerdere dan hardlopen op je favoriete muziek. Toch loont het om je oortjes thuis te laten. Dan ben je je namelijk bewuster van je omgeving en hoor je het verkeer aankomen
  • Loop samen met een hardloopmaatje. Samen hardlopen motiveert niet alleen, maar houdt jullie beiden ook scherp. 2 paar ogen en horen zien en horen immers altijd meer dan 1 paar ogen en oren.
  • Vermijd slecht belichte wegen. Bereid je route van te voren altijd goed voor zodat je niet op slecht belichte wegen of paden hoeft te lopen. Denk hierbij aan bospaden of afgelegen straten.
Hoe ga ik goed voorbereid het veld op?
Hoe ga ik goed voorbereid het veld op?
Gepubliceerd op 24 Januari 2023
Hoe hang ik mijn basketbalbord op?
Hoe hang ik mijn basketbalbord op?
Gepubliceerd op 19 Januari 2023
Welke hockeybescherming heb ik nodig?
Welke hockeybescherming heb ik nodig?
Gepubliceerd op 16 Januari 2023
Golfen in de winter: wat heb ik nodig?
Golfen in de winter: wat heb ik nodig?
Gepubliceerd op 13 Januari 2023