Zo veel soorten sport tape, maar wat is de beste tape voor jou?

24 Sep 2021

Sporttape

Iedere sporter heeft ooit wel eens een keer ervaring gehad met tape en het in tapen van je enkels, armen of polsen. Tegenwoordig kom je allerlei termen tegen zoals; Sporttape, spiertape, kinesiology tape, elastische tape etcetera. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het overzicht te bewaren. In deze blog bespreken wij de drie meest gebruikte soorten tape: kinesiotape, sporttape en socktape. Ondanks de verschillende werkingen van tape geldt voor iedere tape dat het helpt bij het voorkomen van blessures. Echter, meestal wordt de tape gebruikt wanneer je terugkomt van een blessure. De tape biedt namelijk ondersteuning en voorkomt dat de blessure erger wordt. Maar welke tape heeft welke werking? Dat lees je hieronder.

 

Kinesiotape

De laatste jaren is kinesio tape een steeds bekend begrip geworden in de sportwereld. De tape gemaakt van een unieke samenstelling van geweven katoen en een acryl lijmlaag. Doordat de lijmlaag erg huidvriendelijk is kan de de tape moeiteloos op je huid worden aangebracht. Sterker nog, door de gebruikte materialen heeft de kinesio tape dezelfde elasticiteit als je eigen huid. Hierdoor behoudt je je bewegingsvrijheid en zul je amper voelen dat de tape om je lichaam heen zit. De tape beweegt namelijk mee met je bewegingen

 

Met de tape behoudt je dus je bewegingsvrijheid, maar waar wordt de tape eigenlijk voor gebruikt? Kinesiology tape of kino tape, wordt ingezet om de doorbloeding van je spieren te stimuleren. Door de elasticiteit van de tape is het mogelijk om iedere spier in te tapen. Een betere doorbloeding zorgt voor een beter herstel van je spieren. De tape is dus ideaal wanneer je moet herstellen van een spierblessure of na een spierblessure weer voor het eerst gaat sporten. 

 

Tegenwoordig is kinesiotape in veel verschillende soorten kleuren beschikbaar. Hierdoor ontstaat al snel de vraag: heeft iedere kleur een andere werking? Vanuit de ontwikkelaars van de kino tape ontstond het idee dat iedere kleur een andere werking zou hebben. Zo bevordert de gele tape je persoonlijke kracht, terwijl de rode tape je fysieke energie zou verhogen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter. De verschillende kleuren zijn voornamelijk gemaakt zodat je kan kiezen wat het beste bij je tenue past of wat je je persoonlijke voorkeur heeft. 

 

 Bewegingsvrijheid Ja, je bewegingsvrijheid blijft behouden
 Elasticiteit Hoog
 Focus Gericht op betere doorbloeding van je spieren
 Ondersteuning Nee

 

Sporttape

Sporttape is de bekendste tape. De klassieke witte tape is wel bekend en wordt voornamelijk gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. De tape heeft als eigenschap strak om je gewrichten heen te zitten en je gewrichten in de juiste houding te houden. Ook wanneer je een scheurtje in je spier hebt opgelopen kun je de sport tape gebruiken. De tape zal dan je spier ondersteunen waardoor het sneller geneest. 

 

De tape is zelfklevend waardoor je verder niets nodig hebt tijdens het aanbrengen van de tape. Doordat de tape stevig om je gewrichten heen zit geeft sporttape je de beste mogelijke ondersteuning van je gewrichten. Het nadeel hiervan is dat je bewegingsvrijheid deels wordt beperkt. Mede hierdoor wordt er aangeraden om na inspanning de tape weer te verwijderen. Dit om circulatieproblemen te voorkomen.

 

 Bewegingsvrijheid Deels, je bewegingsvrijheid wordt deels beperkt
 Elasticiteit Laag
 Focus Gericht op het ondersteunen van je gewrichten
 Ondersteuning Ja

 

Sock tape

Sock tape is ideaal om je gewrichten en spieren in te te tapen. Doordat de tape zelfklevend is heeft het een goede hechting zonder dat er er lijmresten op je lichaam of sok achterblijven. Door de elasticiteit van de tape zit het comfortabel om je gewrichten heen. Hierdoor geeft het geen knellend gevoel en behoudt je je bewegingsvrijheid. Doordat de sock tape een hoge elasticiteit heeft wordt er aangeraden om na gebruik de tape te vervangen. De tape verliest namelijk snel zijn elasticiteit waardoor het een volgende keer minder ondersteuning zal bieden. 

 

Naast het ondersteunen van je gewrichten en verbeteren van de doorbloeding van je spieren, wordt de tape ook ingezet om je sokken omhoog te houden. Of om je scheenbeschermers op hun plek te houden. 

 

 Bewegingsvrijheid Ja, je bewegingsvrijheid blijft behouden
 Elasticiteit Hoog
 Focus Gericht op het ondersteunen van je gewrichten en omhoog houden van sokken
 Ondersteuning Ja


De tape aanbrengen

Nu je weet wat het verschil in werking is en je een keuze kunt maken welke voor jou geschikt is, is het belangrijk om te weten hoe de tape aan te brengen. Voor elke tape geldt hetzelfde: zorgt voor een schone en droge huid. Doordat iedere tape zelfklevend is zijn er geen zalfjes of lotions nodig. Integendeel, dit kan er zelfs voor zorgen dat de tape minder goed op je huid blijft zitten. Bij het plaatsen van de tape is het tevens belangrijk om de tape van binnenuit uit te wrijven. Op deze manier zorg je ervoor dat ook de uiteindes goed blijven zitten. Dus volg onderstaande twee stappen en je hebt helemaal klaar om er weer vol voor te gaan!

  1. Zorg voor een schone huid. 
  2. Wrijf de tape van binnenuit uit. 
Hoe ga ik goed voorbereid het veld op?
Hoe ga ik goed voorbereid het veld op?
Gepubliceerd op 24 Januari 2023
Hoe hang ik mijn basketbalbord op?
Hoe hang ik mijn basketbalbord op?
Gepubliceerd op 19 Januari 2023
Welke hockeybescherming heb ik nodig?
Welke hockeybescherming heb ik nodig?
Gepubliceerd op 16 Januari 2023
Golfen in de winter: wat heb ik nodig?
Golfen in de winter: wat heb ik nodig?
Gepubliceerd op 13 Januari 2023