Welk materiaal hockeystick is geschikt voor mij?

20 Sep 2021

Vroeger bestonden er uitsluitend houten hockeysticks. Simpelweg omdat er toen niet de techniek en kennis was om andere materialen te gebruiken. Tegenwoordig bestaan de meeste hockeysticks uit kunststof en versterkende materialen. Termen als Carbon, Aramide en Kevlar komen daarbij veel voor en maken het mogelijk verwarrend om tot een juiste stick keuze te komen. Bovendien is het vaak onduidelijk welke invloed een bepaald materiaal heeft op de hockeystick. Hieronder behandelen wij de belangrijkste materialen. 

 

De hoofdmaterialen: Glasvezel (Glasfiber) en Hout (Mulberry)

Nog steeds worden er hockeysticks gemaakt van hout, dit staat soms vermeld als: Mulberry. Mulberry is niets anders dan het soort hout dat wordt gebruikt voor een hockeystick. Het voordeel van een houten hockeystick is dat je er makkelijker ballen mee kan controleren. De bal ketst namelijk minder hard af van de stick. Een houten hockeystick heeft namelijk als eigenschap dat het relatief flexibel is. Ideaal dus voor beginnende hockeyers.

 

Glasvezel wordt ook gebruikt als basis materiaal om een hockeystick te maken. Glasvezel, of fiberglas, heeft als eigenschap dat het licht en flexibel is. Hierdoor is een hockeystick van glasvezel lichter dan een houten hockeystick. Net als bij een houten hockeystick ervaar je hierdoor meer balcontrole. 

 Materiaal Voordeel Nadeel
 Hout (Mulberry) Flexibele hockeystick, veel balcontrole Weinig slagkracht
 Glasvezel Flexibele hockeystick, veel balcontrole, lichte hockeystick Weinig slagkracht

 

Versterkende materialen: Kevlar, Aramide en Carbon

De meesten hockeysticks zijn versterkt met andere materialen om de hockeystick nog aangenamer te maken. Of om de hockeystick meer slagkracht te geven. Kevlar en Aramide zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden. De werking van beide materialen is nagenoeg hetzelfde. Kevlar en Aramide hebben als eigenschap dat ze de klappen van de hockeybal opvangen. Dit zorgt ervoor dat de hockeystick minder trilt en ballen eenvoudig en soepel gestopt kunnen worden. 

 

Wanneer er carbon in de hockeystick is verwerkt, wordt dit altijd aangegeven met een percentage. Het carbonpercentage bepaalt namelijk hoe hard en stevig de hockeystick is. Dit heeft invloed op de flexibiliteit of stugheid van de hockeystick. Over het algemeen geldt, hoe hoger het percentage, hoe groter de slagkracht van de hockeystick. Doordat een hockeystick met carbon vaak harder is, ketsen ballen ook makkelijker af van de hockeystick. Hockeysticks met een hoog carbon percentage worden ook wel stugge hockeysticks genoemd.

 Materiaal Voordeel Nadeel
 Aramide, Kevlar Hoge mate van balcontrole doordat bal niet makkelijk weg ketst Minder slagkracht
 Carbon Meer slagkracht

 Minder balcontrole

 

De stijfheid van de hockeystick

Nu het duidelijk is welke invloed elk materiaal heeft, is het belangrijk om te bepalen of een flexibele hockeystick of een stugge hockeystick iets voor jou is. Of misschien wel een hockeystick die daar tussen in zit. Hier onder worden de drie klasses besproken. Zoals hierboven vermeld bepaalt het carbon percentage de stugheid van de stick, daarom dat dit er voor de volledigheid bij vermeld staat.

 

Soepele/flexibele hockey sticks (10% - 30%)

Deze hockeysticks zijn ideaal voor hockeyers die net starten of toe zijn aan een volwassenenstick. De hockeystick geeft de speler veel controle over de bal wat bijdraagt aan het ontwikkelen van de juiste techniek. Hierdoor is de hockeystick geschikt voor startende hockeyers of voor junioren die toe zijn aan een eerste volwassen hockeystick. De hockeystick geeft je mee balgevoel en maakt het door de buigzaamheid makkelijker om ballen te controleren.

 

Allround sticks (30%-70%)

Dit is de meeste gebruikelijke stick onder hockeyers omdat er in deze categorie altijd een stick te vinden is die past bij de speelstijl van de hockeyer.

 

Stugge sticks (70% - 100%)

Door het hoge carbon gehalte voelen de sticks stug aan, wat de stick meer slagkracht geeft. Dit draagt bij aan het creëren van harde schoten en strakke passes. Bovendien bevordert het hoge carbonpercentage het balgevoel van de speler. Let daar bij wel op dat de hockeybal makkelijker van de stick af springt en je daardoor iets minder controle hebt. Dit vereist daarom een goede techniek van de hockeyer.

 

Hoe ga ik goed voorbereid het veld op?
Hoe ga ik goed voorbereid het veld op?
Gepubliceerd op 24 Januari 2023
Hoe hang ik mijn basketbalbord op?
Hoe hang ik mijn basketbalbord op?
Gepubliceerd op 19 Januari 2023
Welke hockeybescherming heb ik nodig?
Welke hockeybescherming heb ik nodig?
Gepubliceerd op 16 Januari 2023
Golfen in de winter: wat heb ik nodig?
Golfen in de winter: wat heb ik nodig?
Gepubliceerd op 13 Januari 2023